ine&india

Wednesday, August 30, 2006

Alt er litt rart her i India. Kuene er hellige og spankulerer rundt i gatene, mennene har skjørt og damene må dekke til knær og skuldre for å være anstendige, men hele magen kan de vise. Det er ikke mulig å gå på forthauget for der sover tiggerne, og alle skal selge deg q-tips eller trommer. Du kan spise en delikat krydret middags rett til 10 kr, inkludert drikke. Dopapir har ingen hørt om, hva trengs det til når man har hender? Gudene deres har elefanthoder og trenger både mat og stell for å bli fornøyde. Luften er så varm og fuktig at man kan hive bort alle kremer. I sjøen bor det masse rare fisker, som giftige rokker, og det meste man ser av havfugler er en stor bøling med kråker. Damene kler seg i fargerike sarier som lyser opp i gatene, og på bakken tegner de fine blomstermønster som de strør farger inni. På veien kjører bilene på feil side, og blinklyset/forbikjøring er erstattet med ”TUT! TUT! TUT! . Når du spør om antibac rister de på hodet og sier ” after sun lotion”. Småskole pikene ser ut som de kommer fra Alpene og filmstjernene har bart og er lubne menn i førtiårene. I elvene renner kloakken, samtidig vokser det kjempe fine knall rosa vannliljer der. På gata sitter det damer og trer blomster inn til skjønne lenker, til gudene og kvinnenes hår. India er med andre ord ingen kjedelig plass!




Endelig var jeg i gang med blogg skrivingen. Litt vanskelig å beskrive den stemningen som er her, legger ved noen bilder så får dere se litt bedre hva jeg mener. Siden jeg ikke har skrevet noe før nå kommer en liten oppsummering av det som har skjedd hittil:

Etter en ganske lang og slitsom tur (ca 28 timer til sammen), kom jeg og de andre studentene ved kulturstudie fram til Pondicherry. Jeg skulle dele rom med Maya. Etter å ha sovet kviknet vi litt mer til live og kunne ta turen ut i byen for å utforske den. Pondicherry er en relativt liten by i Indisk format, det bor ca 220 000 innbyggere. Den består av en fransk og en indisk del. Den franske delen er rolig og pen. Den indiske delen er mer som India ellers, med masse biler, butikker, sykler, støy og tiggere. Likevel er denne byen generelt mer rolig og pen i forhold til andre steder i India.

Maten her er kjempe god, billig (10 kr per middag!) og veldig sterk. Menyene står som regel på tamil, så det har blitt en del prøving og feiling kan man si! Det er veldig mye god vegetar mat her. Man trenger faktisk ikke å spise kjøtt idet hele tatt. Den sør indiske maten er ganske annerledes fra den i nord, en vanlig rett her er masala dorsai, som er en slags pannekake, med saus. Maten vi får servert på indiske restauranter i Norge er stort sett fra nord, i Pondi har de som regel retter fra begge plasser.

De første to dagene gikk med til å surre litt rundt i byen. På mandagen var det studiestart. Vi ble hentet i busser utfor leilighetene. Det tar ca 25 min å kjøre til studiesenteret, det ligger ved en liten fiskerlandsby, og er en veldig rolig og fredelig plass. Vi ble møtt av betjeningen som festet jasmin blomster i håret på oss. Deretter følgte en hilsen til guden Ganesh, han som har elefanthode, her fikk vi hvert vårt merke i pannen, en rød og en hvit flekk.



På studiesenteret foregår undervisningen under palmetak, og lesesalen er byttet ut med hengekøyer. Vi ser rett ut på det indiske hav, og ca 10 min gang avstand ligger det en stor strand. Her må vi ha badevakt fordi de lokale fiskerne ofte kommer for å se på de som skal bade, de indiske kvinnene bader fullt på kledd, selv i 40 varmegrader. I går var det en jente fra kulturstudie som trokket på en rokke. De har giftige pigger, så hun måtte kjøres til sykehuset. Det er visst ikke så vanlig at rokkene er ved denne stranden, folkene fra landsbyen skal si i fra når det er trygt å bade igjen. Ik!



På fredag er det fest og indisk aften, så da må alle ha på seg tradisjonelle indiske klær. Maya, meg og noen andre jenter var hos skredderen på mandag, og fikk tatt mål og valgt ut stoff til punjabi. Skal hente den i dag, det blir spennende. Lurer på om vi ser bleke og rare ut i disse klærne. De indiske kvinnene lyser skikkelig opp i gatene når de er ute og går.

Må snart gå nå, skal på sandal jakt:) Shopping her er utrolig gøy, man kan få to fine skjørt til ca 30 kr. Det er lett å gå litt amok!

Snart kommer mer lyd fra meg. Tjo hei!

2 Comments:

Blogger Synnøve said...

Hei Ine!

Høres utrolig spennende ut. Skulle gjerne vært med. Kult med hengekøyer på stranda som lesesal. Du er sikkert stilig i indiaklær. Gleder meg til å lese mer om hvordan du har det.

Glad i deg

Slengklem fra Synnøve:)

p.s. Nå skal jeg en tur til Sverige. Ikke like spennende som India, men tror det blir kjekt.

12:42 AM  
Blogger marianne said...

heia vennen!

godt å høre at du har kommet vel fram!!

hørtes jo veldig bra ut til nå!!

misunner deg litt de hengekoyene, det så deilig ut. Her har høsten kommet nå, og det blir mørkere og mørkere.

gikk fint med meg på jobb denne uka, det gikk litt lettere enn sist uke. Nå nytes helga. Skal til Anne Jorunn i kveld, skal hilse til dem da og si de må gå inn på siden din. Det var kjmpe kjkt å få se bildene. Føler jeg vet litt hvordan du har det nå. Gleer meg til å få se mer!

1000 klemmer

5:06 AM  

Post a Comment

<< Home